De gemeente Westerlo gaat samen met De Lijn het gebruik van de belbus promoten en vereenvoudigen. De gemeente gaat De Lijn daarom helpen bij het verzamelen van de klantengegevens van nieuwe klanten.

Zo vermindert de wachttijd bij het aanmelden bij de belbuscentrale in Antwerpen aanzienlijk. De wachttijd om een belbus te reserveren was de laatste weken en maanden erg lang.

Nieuwe klanten moeten immers eerst een klantennummer hebben vooraleer ze een rit kunnen reserveren.
 
Burgemeester Van Hirtum: "Wie zich als klant van de Belbus wil registreren, kan zijn adres- en contactgegevens opgeven bij het onthaal van het gemeentehuis en op het e-loket van de gemeentelijke website www.westerlo.be.

De gemeente bezorgt je naam, voornaam, telefoonnummers, e-mailadres en adresgegevens, met jouw toestemming, aan De Lijn. Ben je rolstoelgebruiker dan weten we dat ook graag. Dagelijks stuurt de gemeente deze gegevens naar de belbuscentrale. De Lijn bezorgt de nieuwe klanten per e-mail of telefoon een klantennummer. Met dat klantennummer kan je bij je aanvraag voor een rit met de belbus snel geholpen worden.'
 
'Deze vorm van samenwerking is uniek. We hebben ze in een vergadering met De Lijn aan hen voorgesteld. Bij De Lijn was men erg enthousiast en wil men deze vorm van samenwerken ook voorstellen aan andere gemeenten! De belbus is in onze regio goed voor meer dan 2000 verplaatsingen per maand. Door analyse van de belbuscijfers en een efficiënter gebruik van de twee belbussen in onze regio willen we het aantal verplaatsingen in onze regio nog verhogen.', aldus burgemeester Guy Van Hirtum.
 
De Lijn heeft in september om besparingsredenen het aanbod aan lijnbussen ook in de regio Westerlo sterk verminderd. Men heeft daarbij vooral gesnoeid in die lijnen waarop maar weinig of geen mensen zaten. Daarop kwamen heel wat heftige reacties, vooral bij de inwoners van Oevel en Tongerlo die het aanbod van buslijn 540 sterk verminderd zagen. In het overleg met De Lijn is er dan ook op aangedrongen om het aanbod van Lijn 540 te verbeteren. De Lijn heeft bevestigd dat te onderzoeken.
 
Met de belbus kan je van eender welke bushalte in Westerlo, Olen, Herentals, Herselt en Hulshout naar eender welke andere halte in deze gemeenten. Bovendien kan je er ook mee naar de kerk en het station van Aarschot. Je moet wel altijd op voorhand reserveren. De belbus kost evenveel als een gewone busrit en rijdt 7 dagen op 7, tijdens weekdagen van 6 tot 21 uur, in het weekend tussen 8 en 23 uur.

Een rit met de belbus reserveren, gebeurt bij de belbuscentrale in Antwerpen, minstens twee uur op voorhand. Ook de terugreis wordt het best meteen geregeld. Als de reiziger verhinderd is, moet hij de rit minstens twee uur op voorhand annuleren.

Bij een reservatie heeft de belbusoperator je naam, het gewenste vertrekuur en de op- en afstaphalte nodig. De belbuscentrale in Antwerpen (03 218 14 94) is bereikbaar op weekdagen van 7.30 tot 18 uur en op zaterdag van 7.30 tot 16 uur. Op zon- en feestdagen is de centrale gesloten.